Hyvinvointi syntyy yhdessä

”Huomenta!”, kuuluu pirteä ääni pukuhuoneelta. Kello on varttia vaille seitsemän ja saavuin aamuvuoroon. ”No niin, valitaan päivän väri. Millä mennään?” Pysähdyn työvaatehyllyn viereen ja kyselen työkavereilta, mikä olisi päivän väri tänään. ”Pistäppä punasta ja sinistä tänään”, huikkaa työkaveri. Suut kääntyvät hymyyn ja hyvä mieli täyttää ajatukset. Tämä tunne, tällä tunteella on mukava aloittaa aamu.

Lähden suuntamaan työkavereiden kanssa aamuraportille. Muutama kuulumisien kysely ja ajatusten vaihto työkavereiden kesken, ennen kuin keskitymme aamuraporttiin ja työhömme. Tulevaa päivää suunnitellaan yhdessä. Pohditaan ja mietitään, mikä on tänään olisi hyvä. Tavoite on kaikilla sama, uuden päivän aloitus palveluasuntojen asukkailla sekä asukkaiden hyvä olo.

Työparina lähden toisen hoitajan mukana. Reippain askelin kävelemme käytävään ja ensimmäiseen huoneeseen. ”Huomenta, täällähän ollaan niin virkkuna jo hereillä! Nukuitko hyvin? Tänään on maaliskuun toinen päivä, kevätaurinko jo paistaa.”, hoitajat käyvät yhteistuumin aamupesujen valmisteluun. ”Huomenta, jokohan me pistetään heinät seipäälle? Hei, laitoithan sen ulko-oven kiinni, ettei Musti karkaa? Se on kuule semmoinen vekkuli koira, että tietää heti, milloin ovi jää raolleen. Kerrankin se luikahti niin pienestä raosta, ettette usko. Se on kyllä hyvä koira muutoin, vaikka välillä karkailee. Sen haukulle on ammuttu monta hirveä…On se niin näppärä koira…Niin miten se oli, laitetaanko me ne heinät seipäälle?”

Aamupesun täyttää mukava puheen sorina ja nauru. Toisinaan sitten mietitään vähän vakavampiakin asioita ja niistäkin voidaan keskustella. Oikeastaan ihan mistä vaan, mitä juuri sillä hetkellä mieleen tulee. Tänään keskustelussa oli tämä vekkuli Musti-koira, joka onneksi ei karannut… Ja ai niin, ne heinät, sovittiin että ne laitetaan seipäille sitten kesällä.  Vinkiksi saatiin vielä, että heinäseipäille tapit on parempi kuin naulat. Niitä meidän kannattaa siis tehdä valmiiksi. Näin ollen kaikki hyvin: uusi aamu ja uusi päivä, hyvillä mielin. Juuri tätä on yhdessä tekeminen ja arvokas läsnäolo. Siirrymme seuraavaan huoneeseen aamutoimille.

Kasvu työntekijänä

Mitä on kasvaminen? Miten voimme kasvaa työssämme? Palveluasunnoilla näemme ihmisen koko elämänkaarta. Poiketen monesta muusta ammatista, näemme myös elämänkaaren loppuvaiheen. Saamme turvata hyvällä perushoidolla elämänkaaren loppuvaihetta, huomioiden asukkaan mieltymykset ja toiveet. Samalla työssä kasvamme näkemään, kuinka erilaisia voivat elämänkaaren loppuvaiheet olla. Varsinkin työn alkuaikoina nämä kokemukset kasvattavat työntekijänä henkisesti; on turvattava jokaiselle kunniallinen loppuvaihe ja pystyä tukemaan omaisia ja läheisiä. Jokainen kokemus on ainutkertainen. Monesti tulee tuttu kultainen fraasi mieleen; ”Tee, kuten toivoisit itsellesi tehtävän”

Työssämme näkee ja kokee jatkumon. Aamulla saamme herätellä asukkaita uuteen päivään, illalla avustaa nukkumaan ja yöllä valvoa heidän yötään. On hienoa, miten näin kokonaisvaltainen työ jatkuu. Vaikka olisit vapailla ja lomilla niin työllä on jatkumo, hoito turvataan ympärivuorokauden. Tänään, huomenna ja ylihuomenna. Hoitajat luottavat toisiinsa.

Työssämme on monia mukavia haasteita. Voit ottaa vastuuta asioista, jotka koet itsellesi mieleisiksi. Olla vastuuhenkilönä monissa eri tehtävissä. Vastuualueetkin kasvattavat työssä ja lisäävät motivaatiota työhön.

Työ antaa mahdollisuuksia

Sosiaali- ja terveysalalla on vuorotyön mahdollisuus. Vuorotyö saattaa jakaa mielipiteitä. Monesti vuorotyö koetaan mukavaksi ja vaihtelevaksi. Se monipuolistaa arkea. Arkivapaat voi hyödyntää sopivalla tavalla, iltavuoroissa voi nukkua aamuisin pidempään. Toiset taas tykkäävät valvoa öitä ja toiset aamuvuoroista. Pyhätyöt näkyvät palkassa ja saat myös kokea juhlapyhiä asukkaiden kanssa. Ne ovat antoisia, kiireettömiä päiviä. On monipuolista, kun saa olla vuorotyössä.

Sosiaali- ja terveysalalla on myös hieno mahdollisuus jatkaa opintoja niin halutessaan. Vaihtoehtoja on runsaasti ja jokainen voi suunnata sitä kohti mikä kiinnostaa. Kouluttautuminen ja suuntautuminen ovat rikkaus työssä. Asioita ja ideoita voi jakaa työyhteisössä ja se voi lisätä motivaatiota työhön. Työtä tehdään moniammatillisesti.

Sosiaali- ja terveysalalle olevaa veto- ja pitovoimaa miettiessämme on kiva huomata, että alalla on varmasti töitä. Työpäivät ovat erilaisia, saa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja sitä kautta kokea monia rikastuttavia ja antoisia hetkiä. Joka päivä voi oppia jotain uutta työssä. Vuorotyö ja palkassa näkyvät lisät ovat plussaa hoitoalalla. Työkaverit ja hyvä yhteishenki saavat pysymään alalla. Koulutukset ja kurssit antavat lisää sykettä alalle ja työlle.  

Hyvinvointi syntyy yhdessä

Palveluasunnoilla saamme työskennellä hyvällä tiimillä ja moniammatillisessa työympäristössä.

Työyhteisöstä löytyy hyvää huumoria. Se on suuri ja kantava voimavara. Ajatusten vaihto, kuuntelu, puhuminen, ilo, hymy ja nauru ovat asioita, joita voimme jakaa työkavereille, asukkaille ja omaisille. Kaikki nämä tukevat kokonaisvaltaisesti työhyvinvointia. Tarmokkaalla ja yhteisellä ”me-hengellä” porskutamme eteenpäin, puhalletaan yhteen hiileen, toinen toista tukien. Minä, sinä ja me: Yhdessä isolla Y:llä. Onhan meidän työmme täällä yhdessä tekemistä!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Päivi Päkkilä

Kirjoittaja toimii lähihoitajana Oulunkaaren kuntayhtymän Iin hoiva- ja palveluasunnossa Emmintuvassa.

Uusimmat blogissa

Työn monet kasvot

Ohessa videoblogi, jossa POPsoten Ikäihmisten palveluiden kehittämisohjelman Oulun eteläisen alueen aluekehittäjät ja työntekijät kuvaavat arkeaan hoitotyön parissa. Mukavaa katseluhetkeä!

LUE LISÄÄ »

Puoli vuotta viestintää

Kirjoittaessani tätä en tiedä vielä jatkuvatko työni POPsotessa heinäkuun jälkeen. Sen takia koenkin tämän loistavana tilaisuutena tarkastella kulunutta vuotta siitä näkökulmasta, mitä olen oppinut ollessani

LUE LISÄÄ »

Uusimmat ajankohtaiset

POPsoten valmistelutoimielin rekrytoi

Tule mukaan rakentamaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuetta! Haku päättyy: 4.8.2021 14:30                        Työsuhteen kesto: Määräaikainen Ilmoitus jätetty: 7.7.2021 08:00                     Työn luonne: Kokoaikatyö, osa-aikatyö Tehtävien kuvaus Laki hyvinvointialueiden perustamisesta

LUE LISÄÄ »

POPcast osa 1: Viestintä

POPsoten oman podcastin, POPcastin, ensimmäisessä osassa POPsoten viestintävastaava Laura Paloheimo ja viestintäkoordinaattorina hankkeessa jatkava viestinnän harjoittelija Nuutti Ruokangas keskustelevat kuluneesta vuodesta ja tulevasta syksystä viestinnän

LUE LISÄÄ »