Ikääntyneiden kotikuntoutuksen keskiössä on ihminen

Ikäihmisten palveluiden kehittämisohjelman yhtenä teemana on kotona asumisen mahdollistaminen. Kehittämisteeman yhtenä toimenpiteenä on moniammatillisen kotikuntoutusmallin yhtenäistäminen ja toiminnan laajentaminen alueellamme.

Ikäihmisten palveluiden kehittämisohjelman tavoitteita esiteltiin helmikuussa Youtube-videolla, ja siinä lupasimme vastata blogin tai uutiskirjeen muodossa esille nousseisiin kysymyksiin. Kotikuntoutuksen monipuolisuudesta nousi esille tärkeä kysymys: mitä kaikkea kotikuntoutus onkaan?

Kuntoutustarinaa rakentamassa

Kotikuntoutuksen päätähtenä on ihminen. Kuntoutustarina rakentuu kuntoutujan ääntä, toiveita ja tarpeita kuullen. Motivoituminen ja sitoutuminen kuntoutukseen on tutkimusten mukaan parempaa, kun tavoitteet ovat itse asetettuja ja itselle merkityksellisiä. Kuntoutujan tarina on ehdottoman tärkeä kuulla.

Yhtenä konkreettisena menetelmänä kuntoutujan tarinan esille nostamisessa on Elämänpuu-menetelmä (Tampereen kaupunki). Elämänpuuhun kirjataan henkilön haaveita, toiveita, iloa tuovia ja merkityksellisiä asioita. Elämänpuun avulla voidaan tuoda näkyviin yksilölliset tarpeet ja tarina niin kuntoutuksessa, kotihoidossa kuin hoivahoidossakin. Tähän menetelmään kannattaa tutustua.

Elämänpuu kuvana Tampereen kaupungin sivuilla (pdf)

”Voi että kun pääsisi joskus vielä itse istuttamaan kesäkukkia takapihalle.”

”Olisi niin mukavaa pystyä tekemään omalla reseptillä sitä lohisoppaa, ei se muiden tekemänä maistu samalta kuin ennen vanhaan.”

Kotikuntoutusjaksolla kuntoutujan tavoitteet voivat olla vaikkapa noiden esimerkkien kaltaisia. Kuntoutuksen ja kuntoutumista edistävän hoitotyön keinoja tavoitteen tukemiseksi on monia. Voidaan harjoitella tasapainoa ja lihasvoimaa, ulkona epätasaisessa maastossa liikkumista, keittiötaitoja, toimintojen suunnittelua, hygieniasta huolehtimista tai ehkä apuvälineiden käyttöä.

Kun tavoitteena on kuntoutujalle mielekkään toiminnan sujuminen, tuo harjoittelu mukanaan taitoja ja varmuutta myös muihin päivittäisiin toimiin. Näin kuntoutujan omien tavoitteiden kautta pystytään tukemaan myös laajemmin turvallista ja mielekästä kotona asumista. Moniammatillinen yhteistyö näkyy kuntoutujalle parhaimmillaan ammattirajojen ylittämisenä ja kuntoutujan oman tavoitteen eteen työskentelynä.

Kotikuntoutuksen merkityksellisyyttä ja eettistä näkökulmaa pohdimme Annu Hahon (TtT) ja Tarja Käsmän (ft, YAMK) kanssa vielä ennen juhannusta. Vinkkaamme myös POPsote-kanavilla, mistä löydätte tekstin äärelle, kun se ilmestyy.

Merkityksellisin terveisin

Marjaana Teerikangas, aluekehittäjä, Oulu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Marjaana Teerikangas

Marjaana Teerikangas työskentelee Oulun aluekehittäjänä Ikäihmisten palveluiden kehittämisohjelmassa.

Uusimmat blogissa

Työn monet kasvot

Ohessa videoblogi, jossa POPsoten Ikäihmisten palveluiden kehittämisohjelman Oulun eteläisen alueen aluekehittäjät ja työntekijät kuvaavat arkeaan hoitotyön parissa. Mukavaa katseluhetkeä!

LUE LISÄÄ »

Puoli vuotta viestintää

Kirjoittaessani tätä en tiedä vielä jatkuvatko työni POPsotessa heinäkuun jälkeen. Sen takia koenkin tämän loistavana tilaisuutena tarkastella kulunutta vuotta siitä näkökulmasta, mitä olen oppinut ollessani

LUE LISÄÄ »

Uusimmat ajankohtaiset

POPsoten valmistelutoimielin rekrytoi

Tule mukaan rakentamaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuetta! Haku päättyy: 4.8.2021 14:30                        Työsuhteen kesto: Määräaikainen Ilmoitus jätetty: 7.7.2021 08:00                     Työn luonne: Kokoaikatyö, osa-aikatyö Tehtävien kuvaus Laki hyvinvointialueiden perustamisesta

LUE LISÄÄ »

POPcast osa 1: Viestintä

POPsoten oman podcastin, POPcastin, ensimmäisessä osassa POPsoten viestintävastaava Laura Paloheimo ja viestintäkoordinaattorina hankkeessa jatkava viestinnän harjoittelija Nuutti Ruokangas keskustelevat kuluneesta vuodesta ja tulevasta syksystä viestinnän

LUE LISÄÄ »