Ikääntyneiden kotikuntoutuksen keskiössä on ihminen

Ikäihmisten palveluiden kehittämisohjelman yhtenä teemana on kotona asumisen mahdollistaminen. Kehittämisteeman yhtenä toimenpiteenä on moniammatillisen kotikuntoutusmallin yhtenäistäminen ja toiminnan laajentaminen alueellamme.

Ikäihmisten palveluiden kehittämisohjelman tavoitteita esiteltiin helmikuussa Youtube-videolla, ja siinä lupasimme vastata blogin tai uutiskirjeen muodossa esille nousseisiin kysymyksiin. Kotikuntoutuksen monipuolisuudesta nousi esille tärkeä kysymys: mitä kaikkea kotikuntoutus onkaan?

Kuntoutustarinaa rakentamassa

Kotikuntoutuksen päätähtenä on ihminen. Kuntoutustarina rakentuu kuntoutujan ääntä, toiveita ja tarpeita kuullen. Motivoituminen ja sitoutuminen kuntoutukseen on tutkimusten mukaan parempaa, kun tavoitteet ovat itse asetettuja ja itselle merkityksellisiä. Kuntoutujan tarina on ehdottoman tärkeä kuulla.

Yhtenä konkreettisena menetelmänä kuntoutujan tarinan esille nostamisessa on Elämänpuu-menetelmä (Tampereen kaupunki). Elämänpuuhun kirjataan henkilön haaveita, toiveita, iloa tuovia ja merkityksellisiä asioita. Elämänpuun avulla voidaan tuoda näkyviin yksilölliset tarpeet ja tarina niin kuntoutuksessa, kotihoidossa kuin hoivahoidossakin. Tähän menetelmään kannattaa tutustua.

Elämänpuu kuvana Tampereen kaupungin sivuilla (pdf)

”Voi että kun pääsisi joskus vielä itse istuttamaan kesäkukkia takapihalle.”

”Olisi niin mukavaa pystyä tekemään omalla reseptillä sitä lohisoppaa, ei se muiden tekemänä maistu samalta kuin ennen vanhaan.”

Kotikuntoutusjaksolla kuntoutujan tavoitteet voivat olla vaikkapa noiden esimerkkien kaltaisia. Kuntoutuksen ja kuntoutumista edistävän hoitotyön keinoja tavoitteen tukemiseksi on monia. Voidaan harjoitella tasapainoa ja lihasvoimaa, ulkona epätasaisessa maastossa liikkumista, keittiötaitoja, toimintojen suunnittelua, hygieniasta huolehtimista tai ehkä apuvälineiden käyttöä.

Kun tavoitteena on kuntoutujalle mielekkään toiminnan sujuminen, tuo harjoittelu mukanaan taitoja ja varmuutta myös muihin päivittäisiin toimiin. Näin kuntoutujan omien tavoitteiden kautta pystytään tukemaan myös laajemmin turvallista ja mielekästä kotona asumista. Moniammatillinen yhteistyö näkyy kuntoutujalle parhaimmillaan ammattirajojen ylittämisenä ja kuntoutujan oman tavoitteen eteen työskentelynä.

Kotikuntoutuksen merkityksellisyyttä ja eettistä näkökulmaa pohdimme Annu Hahon (TtT) ja Tarja Käsmän (ft, YAMK) kanssa vielä ennen juhannusta. Vinkkaamme myös POPsote-kanavilla, mistä löydätte tekstin äärelle, kun se ilmestyy.

Merkityksellisin terveisin

Marjaana Teerikangas, aluekehittäjä, Oulu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Marjaana Teerikangas

Marjaana Teerikangas työskentelee Oulun aluekehittäjänä Ikäihmisten palveluiden kehittämisohjelmassa.

Uusimmat blogissa

Muutoksen tuulet iäkkäiden hoidossa

Onko työ hoitajana kotihoidossa ja palveluasumisessa muuttunut kymmenen vuoden aikana? Kyllä on, yhä huonokuntoisempia ikäihmisiä siirtyy kotihoidosta palveluasumiseen ja yhä huonokuntoisempia hoidetaan omassa kodissa. Kymmenen

LUE LISÄÄ »

Pieni ja pirteä Merijärven kunta

Blogissa Merijärven kunnassa työtoiminnan ohjaajana työskentelevä Marjo Nahkala kertoo Merijärven erilaisista kampanjoista työllistymisen parantamiseksi. Työttömien työpajatoiminta aloitettiin Merijärvellä loppukesästä 2015, jolloin kunta osti palvelun Merijärven

LUE LISÄÄ »

Ikääntyneiden kotikuntoutuksen keskiössä on ihminen

Ikäihmisten palveluiden kehittämisohjelman yhtenä teemana on kotona asumisen mahdollistaminen. Kehittämisteeman yhtenä toimenpiteenä on moniammatillisen kotikuntoutusmallin yhtenäistäminen ja toiminnan laajentaminen alueellamme. Ikäihmisten palveluiden kehittämisohjelman tavoitteita esiteltiin

LUE LISÄÄ »

Uusimmat ajankohtaiset

POPup-aamukahvit 21.5. klo 9–9.30

Tule mukaan Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstölle suunnattuun aamukahvi-infoon perjantaina 21.5. kello 9–9.30! POPsoten hankejohtaja Jouko Luukkonen kertoo POPsote-hankkeen ja hyvinvointialueuudistuksen etenemisestä. Lisäksi tutustumme hyvinvoinnin

LUE LISÄÄ »