Ikäihmisen arkikuntoutumisen pilotti

Lakeuden kunnat Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Tyrnävä ja Muhos ovat aloittaneet pari viikkoa sitten yli 70-vuotiaille arkikuntotumispilotin. Pilotti on tarkoitettu kotona asuville henkilöille, jotka eivät vielä ole minkään palvelujen piirissä. Sen tavoitteena on vahvistaa ikäihmisille arjen tueksi ja turvaksi, sosiaalista, psyykkistä ja fyysistä toimintakykyä ennaltaehkäisevästi.

Pilotti kestää joulukuun loppuun saakka ja toimii 3-5 kertaa viikossa. Sisältö tuotetaan pääsääntöisesti etänä, jonka vuoksi asiakkaille tarjotaan digilaitteet ja tuki niiden käyttöön, mutta toki omallakin laitteella voi mukana olla.

Itse sisältö koostuu muun muassa liikunnanohjauksesta, kirjavinkkauksesta, yhteislauluhetkistä, elintapaneuvonnasta, perinnekäsitöiden opastusta ja erilaisista tapahtumista. Toiminta toteutetaan yhteistyössä Lakeuden kuntien, Pohjoispohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n (PopLin) sekä POPsoten Ikäihmisten palveluiden kehittämisohjelman ja Hyte- ja Digi-osahankkeiden kanssa.

Perjantaina 17.9.2021 se sitten tapahtui. Hailuoto pääsi estradille, jolloin esitimme taiteilija Lauri Rankan taiteilijaelämää. Jännitti, miten pääsen alkuun ja kuinka saan kaikki asiat esitettyä. Saati sitten miten ikääntyneet saavat laitteensa toimimaan. Kaikesta jännityksestä huolimatta osallistujia kerääntyi 13, joka mielestäni oli todella hyvä määrä. Esitys onnistui yli odotusten. YouTube-esityksen jälkeen kävimme keskustelua yhteisesti taiteilijaelämästä. Totesimme, että aina ei tarvitse olla liikuntaa vaan näinkin voi kuntoutua.

Arkikuntoutusta on tieteellisesti tutkittu ja hyödynnetty jo useamman vuoden ajan Australiassa, Iso-Britanniassa, Tanskassa, Ruotsissa sekä Norjassa (KS, Norsk Fysioterapeutforbund et al. 2014, KS 2015.) Satu Niskanen (väitöskirjatutkija, TtM, tt). Arkikuntoutumisesta lisää tästä linkistä.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Rauni Koppelo

Kirjoittaja on Hailuodon vanhuspalveluista vastaava sairaanhoitaja.

Uusimmat blogissa

Ruoasta hyvinvointia miehille

Blogissa Arjen sankarit -hankkeen projektikoordinaattori Sirpa Hyyrynen kuvaa yhtä hankkeen ”Hyvinvointia ruoasta” -tapaamista. Hyvinvointia ruoasta -ryhmätapaaminen käynnistyi tuttuun tapaan kahvilla ja kuulumisten vaihdolla. Miesten ruoanvalmistusryhmä

LUE LISÄÄ »

Isovanhempana olemisen rikkaus

Äitien päivänä äitiä onnitellaan esimerkiksi ruusuilla ja isäinpäivänä isää muistetaan vaikkapa kortilla. Isovanhempien päivää vietetään tänä vuonna lauantaina 16.10. Isovanhempien päivän tarkoitus on korostaa sukupolvien

LUE LISÄÄ »

Ikäihmisen arkikuntoutumisen pilotti

Lakeuden kunnat Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Tyrnävä ja Muhos ovat aloittaneet pari viikkoa sitten yli 70-vuotiaille arkikuntotumispilotin. Pilotti on tarkoitettu kotona asuville henkilöille, jotka eivät

LUE LISÄÄ »

Uusimmat ajankohtaiset