Isovanhempana olemisen rikkaus

Äitien päivänä äitiä onnitellaan esimerkiksi ruusuilla ja isäinpäivänä isää muistetaan vaikkapa kortilla. Isovanhempien päivää vietetään tänä vuonna lauantaina 16.10. Isovanhempien päivän tarkoitus on korostaa sukupolvien välistä yhteyttä ja nostaa isovanhemmuuden arvostusta.

Seitsemän lapsenlapsen ja yhden bonuslapsenlapsen mummona iloitsen ja olen ylpeä heistä jokaisesta. Muistan hetken kun sain tietää tulevani mummoksi. Siinä minä istuin autossa Jäälin K-kaupan pihassa ja alkujärkytyksen jälkeen onnesta itkin. Saattoihan kaupan tädit ja sedät katsoa punaisia vetisiä silmiäni kun kaupan sisään lopulta tokenin. Sen jälkeen lapsenlapsia alkoi sitten tulla enemmän ja jokaisesta olen ollut yhtä ylpeä. Lisääkin mummon kultakimpaleita saisi vielä tulla.

Mummona olen päässyt nauttimaan uudelleen lasten leikeistä. Mikä onkaan mukavampaa kuin leikkiä nukeilla ja autoilla, laskea pyllymäkeä, piirtää ja lukea satuja. Omiakin mielenkiinnon kohteita olen saanut tartutettua lastenlapsiin, esimerkiksi kalastamisen ja retkeilyn.  Lastenlasten yökyläilyn aikana keskityn vain lapsiin, huusholli saa olla mullin mallin, se siivotaan kun lapset kotiutuvat. Ehkä jotain herkkuakin ja lempiruokaa tulee tarjottua (eikä niistä kaikista vanhemmille kerrota).

Toivottavasti olen osannut olla tukena lapsilleni heidän vanhemmuudessa, iloissa, suruissa ja raskaissa menetyksissä.

Toivon, että jokaisella lapsella olisi isovanhempi tai varaisovanhempi. Nauttikaamme kaikki mummot, papat, ukit,mufat ja baabut rakkaista lapsenlapsistamme.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Eija Marin-Pekkala

Kirjoittaja on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin aluekehittäjä POPsoten Ikäihmisten palvelujen ja Mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämisohjelmissa.

Uusimmat blogissa

Osaava henkilöstö ikäihmisten palveluissa

Sosiaali- ja terveysalalla osaava henkilökunta on nykyisen rakenteen ja tulevan hyvinvointialueen tärkein voimavara. Tulevan hyvinvointialueen muutokset ja käytännön uudistukset liittyvät merkittävältä osalta käytännön työhön ja

LUE LISÄÄ »

Yhteisöllisyys kotona asumisen tukena

Oletko miettinyt missä haluaisit asua vanhana? Haluaisitko olla lähellä palveluja vai kenties luonnon rauhassa? Mahdollistuuko nykyisessä kodissasi esteetön ja turvallinen asuminen, jos fyysisessä toimintakyvyssäsi tapahtuu

LUE LISÄÄ »

Uusimmat ajankohtaiset

Lahjana lämpöä!

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämisohjelman toimijat osallistuivat A-klinikkasäätiön ja Ehyt ry:n Lahjoita lämpöä -keräykseen, jossa kerättiin lämpöisiä käsineitä ja sukkia asunnottomille lokakuun ajan. Yhteistyöhön mukaan pyydettiin

LUE LISÄÄ »