Mitä teemme Pohjois-Pohjanmaalla?
POPsote-hankkeessa kehitetään Pohjois-Pohjanmaan ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluita yhdessä alueen kuntien ja sote-organisaatioiden kanssa.
Työtä tehdään Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa ja siihen tiiviisti liittyvässä rakenneuudistushankkeessa.
Tutustu tarkemmin sinua kiinnostaviin kehittämiskohteisiin.
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma koostuu neljästä kehittämisohjelmasta.
Rakenneuudistus
Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja on kehitetty Pohjois-Pohjanmaalla yhteisesti aiemmissa hankkeissa.
PoPSTer
PoPSTer eli Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuolto osana tulevaisuuden maakuntaa -hanke loi mallit ja toimenpideohjelman siitä, millä tavalla sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään ja tuotetaan Pohjois-Pohjanmaalla.
Popmaakunta
Popmaakunta eli Pohjois-Pohjanmaan maakunta- ja sote-uudistus tähtäsi uuden monialaisen maakunnan perustamiseen.
Tutustu Popmaakunta-valmisteluun
Sote-ICT:n, tietojohtamisen ja palveluketjujen kehittäminen
Syksyllä 2019 kaikki Pohjois-Pohjanmaan 30 kuntaa ja seitsemän sote-kuntayhtymää perustivat yhteisen, julkisia sote-palveluja kehittävän hankkeen. Hankkeessa on kolme toisiinsa kytkeytyvää osiota:
- Tietohallintoyhteistyö
- Tietojohtaminen
- Hoito- ja palveluketjut
Syksyllä 2020 käynnistyvissä Tulevaisuuden sote-keskus – ja rakenneuudistushankkeissa kehitetään samoja asioita kuin tässä hankkeessa. Tämän vuoksi Sote-ICT:n, tietojohtamisen ja palveluketjujen kehittäminen -hankkeen sisällöt on sulautettu osaksi POPsote-hanketta.
Taustalla integraatioselvitys
Hanke sai alkunsa vuonna 2018 Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Oulun kaupungin integraatioselvityksestä. Sen tavoitteena oli perus- ja erikoistason hoito- ja palveluketjujen uudistaminen.
Selvityksessä yhdistettiin Oulun kaupungin, sairaanhoitopiirin ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen potilastiedot Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusluvalla.
Tavoitteena oli saada toimintaa ja kustannuksia koskevaa tietoa asiakaskohtaisesti koko hoito- ja palveluketjusta.
Tarkasteluun valittiin kolme asiakasryhmää:
- yli 75-vuotiaat
- yli 18-vuotiaat mielenterveys- ja päihdeasiakkaat
- alle 18-vuotiaat raskaiden palvelujen asiakkaat
Selvitys on tuottanut arvokasta tietoa siitä, kohdistuvatko palvelut oikein, missä on pullonkauloja ja kapeikkoja ja mihin korjaavat toimenpiteet tulisi kohdentaa.