Pidä huolta kuulostasi!

Maanantaina 31.5. vietetään Suojele kuuloasi -päivää. 

Kuulo on yksi tärkeistä aisteistamme. Sen välityksellä saamme tietoa ja aistimme erilaisia elämyksiä kuten musiikkia ja luonnon ääniä. Kuulon avulla olemme vuorovaikutuksessa toisten kanssa, orientoidumme ympäristöön ja saamme tietoa muun muassa hälytysäänistä ja liikenteestä. Hyvä kuulo tuo siten myös turvallisuutta.

Ikääntymiseen liittyy usein kuulon heikkeneminen. Sitä ei välttämättä itse huomaa, koska muutos on hidasta. Eläkeikäisistä joka kolmannella arvioidaan olevan jonkin asteinen kuulon alenema. Yli 75-vuotiaista suurimmalla osalla kuulo on heikentynyt.

Aluksi kuulo heikkenee korkeista äänistä. Varsinkin meluisassa ympäristössä on vaikea saada selvää, mitä sanotaan. Kun kuulon alenema etenee matalammille taajuuksille, ei puheesta tahdo saada selvää enää hiljaisessakaan ympäristössä. Kuulemisvaikeudet aiheuttavat väsymystä ja väärinkäsityksiä. Huono kuulo on myös yksi muistisairauden riskitekijä. Kuulon heikkeneminen vaikuttaa elämänlaatuun monella tavalla. Siksi apua kannattaa hakea.

Ajoissa kuulontutkimukseen

Hakeudu alustavaan kuulontutkimukseen terveyskeskukseen tai yksityiselle lääkäriasemalle kun:

  • toisen puheesta ei saa kunnolla selvää
  • television tai radion äänenvoimakkuutta on säädettävä kovemmalle
  • ovikellon tai puhelimen hälytysääni ei kuulu
  • kaupassa, apteekissa, lääkärissä tai muualla asioiminen hankaloituu
  • kartat tilaisuuksia, joissa on paljon ihmisiä tai hälyä
  • korva soi tai on muuten tukkoisen tuntuinen

Tutkimusten perusteella määritellään kuulokojeen tai muiden apuvälineiden tarve. Ne luovutetaan maksutta sairaalan kuulokeskuksesta tai kuuloasemalta. Kuulokojeen ja muut apuvälineet voi hankkia myös yksityiseltä palveluntuottajalta, jolloin asiakas maksaa kustannukset itse.

Tukea ja neuvoja Kuuloliitosta

Kuuloliitto toimii kuulovammaisten tukena ja valvoo heidän etujaan. Ikääntyneille kuulokojeen käyttäjille järjestetään myös sopeutumisvalmennuskursseja.

Lisätietoa verkkosivuilta www.kuuloliitto.fi

Kuulotietoa ja apua ongelmiin saa Kuuloliiton asiantuntijoilta neuvontapuhelimessa (09) 580 3370 maanantaisin klo 9-15 tai sähköpostilla info (a) kuuloliitto.fi.

Tule mukaan!

Kuuloliitolla on yli 80 eri puolilla maata toimivaa jäsenyhdistystä. Oulun Seudun Kuulo ry on tehnyt paikallista vapaaehtoistoimintaa kuulovammaisten hyväksi jo vuodesta 1951, joten tänä vuonna vietetään yhdistyksen 70-vuotisjuhlia. Toiminta-alueeseen kuuluvat Oulu, Kempele, Ii, Hailuoto, Muhos, Lumijoki, Liminka ja Tyrnävä.

Yhdistys tarjoaa vertaistukea, neuvontaa ja opastusta sekä virkistystä järjestämällä monenlaista toimintaa. Tilaisuudet pidetään pääosin Aleksinkulmassa, ja ne ovat avoimia jäsenille, läheisille sekä kaikille kuuloasioista kiinnostuneille.

Yhdistys järjestää myös maksutonta kuulolähipalvelua. Vastaanotoilla saa opastusta kuulokojeen ja apuvälineiden käytöstä sekä apua kuulokojeen huoltamisessa. Sieltä saa myös neuvoja kuuloon ja kuulonhuoltoon liittyvissä kysymyksissä sekä ohjausta muihin kuulonhuollon palveluihin.

Lisätietoa yhdistyksen toiminnasta ja tilaisuuksista verkkosivuilta www.oulunseudunkuulo.net

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Uusimmat blogissa

Puoli vuotta viestintää

Kirjoittaessani tätä en tiedä vielä jatkuvatko työni POPsotessa heinäkuun jälkeen. Sen takia koenkin tämän loistavana tilaisuutena tarkastella kulunutta vuotta siitä näkökulmasta, mitä olen oppinut ollessani

LUE LISÄÄ »

Digituella vahvistetaan nuorten hyvinvointia

Digitalisaation vaikutukset yhteiskunnassa koskettavat kaikkia ikäluokkia. Digituella jokaisen digitaidoista pyritään vahvistamaan yksilön arjen kannalta riittäviä niin, että yhteiskunnan toiminnassa mukana pysyminen, asioiden hoitaminen ja sähköisten

LUE LISÄÄ »

Uusimmat ajankohtaiset

Kirjaamiskoulutuksia organisaatioihin

POPsoten kirjaamisen yhtenäistämisen hanketiimi on työstänyt koulutuspaketin Pohjois-Pohjanmaan yhtenäisistä kirjaamistavoista 8 eri ammattiryhmälle. Koulutamme Lifecare-organisaatioiden esimiehet ja heidän valitsemansa kirjaamisen vastuuhenkilöt Teams-koulutuksin syyskuussa 2021. Muiden

LUE LISÄÄ »