Pieni ja pirteä Merijärven kunta

Blogissa Merijärven kunnassa työtoiminnan ohjaajana työskentelevä Marjo Nahkala kertoo Merijärven erilaisista kampanjoista työllistymisen parantamiseksi.

Työttömien työpajatoiminta aloitettiin Merijärvellä loppukesästä 2015, jolloin kunta osti palvelun Merijärven 4H -yhdistykseltä. Merijärven kunta oli mukana ETEENPÄIN -työllisyyden aktivointi -hankkeessa, joka alkoi maaliskuussa 2016 ja päättyi helmikuussa 2019.

Hankkeen tavoitteena oli auttaa pitkäaikaistyöttömiä kuntoutumisessa ja työllistymisessä sekä löytää kunnalle oma toimintatapa pitkäaikaistyöttömyyden ennaltaehkäisyyn ja vähentämiseen. Lisäksi tavoitteena oli kehittää paikallisia välityömarkkinoita tarjoamalla yrittäjille tietoa ja apua palkkatukityöllistämisessä.

ETEENPÄIN -työllisyyden aktivointi -hankkeen päätoteuttaja oli Ylivieskan seutukuntayhdistys ja osatoteuttajina Alavieskan ja Merijärven 4H -yhdistykset. Hankkeen rahoittajina olivat ELY-keskus, ESR, Ylivieskan seutukunta, Alavieskan ja Merijärven 4H -yhdistykset sekä Alavieskan ja Merijärven kunnat.  

Huhtikuussa 2019 Merijärven kunnanhallitus päätti, että kuntouttava työtoiminta siirretään kunnan omaksi toiminnaksi ja kuntaan palkataan oma ohjaaja.

Kesällä 2019 aloitin juhannuksen jälkeen kunnan kuntouttavan työtoiminnan ohjaajana. Aiemmin olin toiminut ohjaajana Kalajoen kaupungilla ja Himangalla. Työ oli entuudestaan tuttua. Merijärvellä avautui mahdollisuus toteuttaa omia ajatuksia ja ideoita kuntouttavan työtoiminnan saralla sekä yleensä työttömyyden parissa.

Ensimmäisenä ajatuksena oli, että kunnan osarahoittamalla työmarkkinatuki-listalla olevat henkilöt tulisi saada työllistymistä edistävien palveluiden piiriin. Merijärvellä oli työpaja, jonka toimintaa aloimme kehittää. Kunnan teknisen toimen kanssa sovimme, että sieltä saisimme toimeksiantoja avustavien tehtävien muodossa. Työpajatoiminnasta saatiin näin mielekästä, tuloksellisen työn tekemistä.

Työttömien iltapala

Idea työttömien iltapalasta lähti asiakkailta. Ajatuksena oli, että voisi iltasella käydä juttelemassa kahvikupposen äärellä. Merijärven kunta lupasi tarjota työttömille iltapalan ja kahvin tai teen suolaisen tai makean leivonnaisen kera. Työttömien iltapala tarjotaan Merijärven 4H:n ylläpitämällä ”Huoltiksella”, jossa palkkatuetut työntekijät leipovat tarjottavat.

”Pieni kunta satsaa isosti nuoriin aikuisiin” -kamppanja

Syksyllä 2020 ideoin yhdessä Nuorten VertaisVerstaan Kati Marjakankaan kanssa kampanjan, jonka tarkoituksena oli pitää huolen oman kunnan nuorista aikuisista, 17–29-vuotiaista. Kampanjalla halusimme kohdata nuoret aikuiset, jotta kukaan ei jäisi yksin korona-aikana sekä tukea heidän hyvinvointiaan ja vahvistaa heihin suunnattua huolenpitoa ja monipuolista tukea.

Kampanjakirje lähetettiin palautuskuorella varustettuna jokaiselle nuorelle aikuiselle. Kyselylomakkeessa kysyimme ainoastaan nuoren aikuisen elämäntilanteesta, johon voi kuulua esimerkiksi opiskelu, työ, työttömyys, äitiysloma, hoitovapaa tai lomautus. Kampanjan edetessä mukaan tuli Jelppiverkko. Kirjeitä lähetettiin 148 ja vastauksia saimme 102. Jelppiverkon työntekijä yritti tavoittaa niitä nuoria aikuisia, joilta emme saaneet lomaketta takaisin.

Työyökahvila

Asiakkaissani on paljon nuoria aikuisia, joiden elämänrytmi on päälaellaan. ”Kuinka voin heitä auttaa, jos he nukkuvat niin sanottuna virka-aikana?” Tästä lauseesta ajatukseni lähti. Miksi en valvoisi yötä, jolloin nuoret aikuiset ovat hereillä ja liikkeellä.

Ensimmäisen kerran valvoimme yhdessä Jelppiverkon Marian kanssa marraskuussa 2020 klo 20–08 välisen ajan. Yöksi valikoitui keskiviikon ja torstain välinen yö. Sovimme, että Merijärven 4H antaa meille käyttöön grilli/kahviotilat. Läsnäolon lisäksi asiakkailla oli mahdollisuus ostaa grilliruokaa tai kahvion tuotteita. Ensimmäisenä työyönä paikalla kävi kymmenen asiakasta. Työkahvila herätti paljon puhetta ja kiinnostusta.

Toinen työyökahvila pidettiin ennen hiihtolomaa perjantain ja lauantain välisenä yönä. Samalla sabluunalla mentiin kuin syksylläkin. Yön aikana saimme 25 asiakasta. Kiitoksena yöstä oli kommentti, että olemme ”kovia naisia” kun jaksamme yrittää.

Aina pitää poikia jotain uutta. Kesäkuussa kokeilemme työyökahvilan rinnalle pätkäyötyökahvilaa. Pidämme Huoltiksen ovet auki kuuden tunnin ajan, aina kello 02:een asti. Työyökahvila on löytänyt paikkansa merijärvisten nuorten aikuisten parissa. Työyökahvilaan ovat tervetulleita kaikki. Työyökahvila on savuton ja alkoholiton.

Yhteistyö 4H -yhdistyksen kanssa

Näiden vajaan parin vuoden aikana, joina olen työskennellyt Merijärven kunnassa, olen saanut olla luomassa Merijärvelle toimintamalleja, jotka ovat herättäneet kiinnostusta niin nuoremmissa kuin vanhemmissakin asiakkaissa. Kunnan niin sanotulla sakkolistalla eli kunnan osarahoittamalla työmarkkinatuki-listalla ei ole montaa asiakasta ja ne, jotka ovat listalla, pyritään tavoittamaan heti.

Merijärven 4H toimii kolmannen sektorin työllistäjänä. Se toimii palkkatuetun työvoiman työllistäjänä. Yhdistyksen on mahdollista työllistää 50 %:n palkkatuen omaava henkilö osa-aikatyöhön 100 %:n palkkatuella sekä myös mahdollisuus palkata siirtolomakkeella kunnan tai yrityksen palvelukseen.

Voit käydä tutustumassa tarkemmin Merijärven kunnan toimintaan ja työllisyyspalveluihin tarkemmin oheisten linkkien kautta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Marjo Nahkala

Kirjoittaja on kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja Merijärven kunnan työllisyyspalveluissa.

Uusimmat blogissa

Uusimmat ajankohtaiset

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue rakentuu

Laaja poliittinen seurantaryhmä kokoontui 23.9. ensimmäistä kertaa uudella kokoonpanollaan, joka on muodostettu kevään kuntavaalien tulosten pohjalta. Ryhmän puheenjohtajana toimii Antero Aulakoski. Kuten suppealla poliittisella ryhmällä,

LUE LISÄÄ »