Ruoasta hyvinvointia miehille

Blogissa Arjen sankarit -hankkeen projektikoordinaattori Sirpa Hyyrynen kuvaa yhtä hankkeen ”Hyvinvointia ruoasta” -tapaamista.

Hyvinvointia ruoasta -ryhmätapaaminen käynnistyi tuttuun tapaan kahvilla ja kuulumisten vaihdolla. Miesten ruoanvalmistusryhmä kokoontui kolmatta kertaa Suomen Diakoniaopiston keittiöluokassa. Olimme jo tulleet tutuiksi, mutta ilmapiiri oli odottava. Mitähän tänään kokkaillaan?

Pienen alkujännityksen jälkeen jokainen pääsi kertomaan omat kuulumiset. Edelliskerran kotitehtävänä oli miettiä oma hyvinvointiteko ja lähteä sitä toteuttamaan. Lomakkeella annettiin lupa palkita itsensä, kun seurantataulukkoon oli saanut riittävästi rukseja. Pienistä arjen valinnoista on hyvä lähteä liikkeelle. Sanontakin sanoo: Pienistä puroista syntyy suuri joki. Miehet olivat helposti löytäneet pieniä muutoskohteita kuten yksi hedelmä tai puoli tuntia liikkumista päivässä.

Ruoanvalmistus käynnistyi tehtävien jaolla. Miehet saivat itse valita mieluisan reseptin. Pari miestä teki linssikeiton ja toiset pari miestä kaurapaistoksen ja vaniljakastikkeen. Yksi mies valitsi perunarieskat ja toinen jauhelihakastikkeen, keitetyt perunat ja pakastevihannekset. Jokainen tutustui omaan reseptiinsä ja otti tarvittavat elintarvikkeet ja ruoanlaittovälineet esille. Työskentely sujui mukavassa hengessä. Pienet ruuhkat keittiössä eivät tuntuneet ketään merkittävästi haittaavan. Tiskiä syntyi ja taustalla tiskikone hoiti omaa tehtäväänsä.

Pari miestä kattoi pöydän. Miehet taittelivat lautasliinat ohjeet mukaisesti, toisiaan opastaen. Juhlahetki oli asettua ruokapöydän ääreen. Ihmetystä herätti, miten nopeaan valmistui useampi ruokalaji. Ruokailun yhteydessä miehet kertoivat vuorollaan kokemukset ruoanvalmistamisesta. Ruoanvalmistusta ei koettu vaikeaksi ja ruoat onnistuivat hyvin. Ruokailun yhteydessä jatkettiin keskustelua omista pienistä arjen valinnoista. Yksi mies koki tärkeäksi mielelle ja keholle puolen tunnin kävelylenkit. Keskustelun jälkeen pari miestä vaihtoivat yhteystiedot sopiakseen yhteisiä kävelylenkkejä. Ruokailuhetki päättyi pöytien siistimiseen.

Jokaisella ruoanvalmistuskerralla on oma teemansa ja tänään se oli säästöjä ruokakuluihin, miten laittaa edullista ruokaa ja välttää ruokahävikkiä. Asiantuntijana toimi Essi Keränen, ruoka- ja elintarvikeasiantuntijana Oulun Maa- ja kotitalousnaisista. Ruokailun suunnittelulla pääsee jo pitkälle eli esim. suosii sesongin tuotteita, laatii kauppalistan ja vertailee eri tuotteiden hintoja.

Ryhmätapaamisen päätteeksi jokainen sai kertoa kokemukset ja tuntemukset tästä ruoanvalmistuskerrasta: Aika kului nopeasti, yllättävänkin nopeasti, vähän jännitti, mukava kerta, kiva että sai tehdä töitä. Tästä on hyvä jatkaa miesten kanssa kokkailua.

”Arjen sankarit – miehet kuntoon ja työllistymisen polulle-hankkeen (2020-2022) tavoitteena on kehittää hyvinvointia ja toimintakykyä parantava ja terveisiin elintapoihin ohjaava maakunnallinen toimintamalli työelämän ulkopuolella oleville, työikäisille miehille, joilla syrjäytymisen uhka on tunnistettu. Hanketta koordinoi ja hallinnoi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) ja kumppanina on ProAgria Oulu / Oulun Maa- ja kotitalousnaiset. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ja rahoittavana viranomaisena toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Sirpa Hyyrönmäki

Kirjoittaja on projektikoordinaattori Arjen sankarit -hankkeessa.

Uusimmat blogissa

Osaava henkilöstö ikäihmisten palveluissa

Sosiaali- ja terveysalalla osaava henkilökunta on nykyisen rakenteen ja tulevan hyvinvointialueen tärkein voimavara. Tulevan hyvinvointialueen muutokset ja käytännön uudistukset liittyvät merkittävältä osalta käytännön työhön ja

LUE LISÄÄ »

Uusimmat ajankohtaiset

Ikäihmisten mielekästä huomispäivää rakentamassa

Ikäihmisten palvelujen kehittämisohjelmassa oli tälle vuodelle useita hyvin kunnianhimoisia tavoitteita. Tarkoituksenamme oli mm. mallintaa yhteistä tapaa toimia voimavaralähtöiseen asiakas- ja palveluohjaukseen, kotikuntoutukseen, ennakoivaan arkikuntoutumiseen, ympärivuorokautiseen

LUE LISÄÄ »

Joulukuun uutiskirje on julkaistu

Vuoden 2021 viimeinen uutiskirje on julkaistu, lue uutiskirje. Kiitos ansiokkaasta työstä Haluamme kiittää kehittämistyötä edistäviä, ohjaavia ja seuraavia tahoja, työntekijöitä, verkostoja, kuntien, kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirin

LUE LISÄÄ »